MUHRAQA

Sarutlan Kármelita kolostor El-Muhraqa - Izrael

Magyar

Információk

Nyitvatartás minden nap 9.00-17.00


Zárva Karácsony, Január 1, Kippur napja, Nagypéntek, Nagyszombat és Húsvétvasárnap

Bővebb információért, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba.

Köszöntő

Kedves Látogatók,

Köszöntjük a muhraqa.org
weboldalon. Reméljük, hogy ezen az oldalon keresztül megismeri ezt a Szent helyet, melyet zsidók, keresztények, muszlimok, drúzok egyaránt látogatnak és tisztelnek. Várjuk észrevételeiket és élményeiket. Kérjük írjanak nekünk:
muhraka2000@hotmail.com

 

Kapcsolat:TÉRKÉP

El-Muhraka

   Muhraka, Illés próféta áldozatbemutatásáról ismert. A Kármel hegyén Haifától dél-keletre található 482 méterrel a tengerszint felett, csodálatos kilátással az Esdraelon síkságra. Az újonnan átadott út lehetővé teszi hogy Haifából háromnegyed óra alatt megtegyük a kb. 27 km távolságot.

   A Szentírás drámai módon írja le a történetet (1Kir 18). A bűnös életet élő Jezebel királynő Tyre király lánya volt. Az északi királyságban bevezette Baal kultuszát, miután feleségül ment Izrael királyához, Áhábhoz.
   Illés szembeszállt a bálványimádással. Meggyőzte Áhábot, hogy hívja össze egész Izraelt valamint a Baal-prófétákat Kármel hegyén (1Kir 18,21), hogy próbára tegye őket.
   Miután nem sikerült a Baal papoknak kikönyörögniük a tüzet az égből az áldozatra, megragadták és megölték őket a Kison folyónál (1Kir 18,40).
   A zsidó hagyományban különleges helyet foglal el Muhraka. Tudela-i Benjamin rabbi (1165 körül) említi Illés oltárát a Kármel hegyen. Párizsi Jákob rabbi (1228) meglátogatta a helyet. Beszámolnak egy régi építményről, mely 12 sziklából épült és Illés oltárának tulajdonították. Ezt a beszámolót sok keresztény zarándok, köztük a 17. században ide utazó kármeliták is megerősítik. Később, 1830-1850 között ezek a sziklák megsemmisültek.
   A jelenlegi kápolna egy előző áldozathelyre épült. Párizsi Jákob rabbi beszámol a muzulmánok által használt imahelyről, amit Illés emlékére építettek. Az épület valószínűleg a keresztes hadjáratok előtt épült. Ennek köveit is felhasználták a jelenlegi kápolna 1883-as építésekor.
   A terület több mint száz éve a Kármeliták tulajdonában van. A kápolna nemrég került felújításra, benne az új oltárral, mely 12 kőből épült, Illés oltárának emlékére, mely a Szentírás szerint Izrael tizenkét törzsére utal (1Kir 18,31).
   A lejtőn lefelé ereszkedve a fő úton találjuk Bir el-Muhraqa-t, mely a vizet biztosíthatta az áldozathoz.
   Chirbet-ed-Dawabe, közel Muhraqa-hoz (a parkoló mellett) a bizánci korszakból származó romváros.
   Távolabb található Sumaka, terjedelmes zsidó város, szintén a bizánci időkből. Elképzelhető, hogy a zsidók Illés áldozatbemutatás helyének közelsége miatt foglalták el a területet.